Red nakken

NAKKESKADER RAMMER HÅRDT STØT NAKKESKADEDE VI STÅR BAG

Hvad er en nakkeskade?


Nakkeskader opstår typisk ved påkørsel bagfra, hvor lænden sidder fastspændt, og hovedet kastes voldsomt tilbage for derefter at blive kastet frem.

 

Nakkeskader er ikke entydige skader, men repræsenterer en række forskellige objektive fund og symptomer og i nogle tilfælde egentlige vævsskader.

 

Mange nakkeskadede oplever vedvarende symptomer som smerter i nakke, skuldre og hoved. Andre symptomer kan være svimmelhed, lændesmerter, synsforstyrrelser samt koncentrations- og hukommelsesbesvær.

 

Fordi nakkeskader ikke er entydige skader, findes der ikke nogen entydige retningslinjer for, hvordan man behandler nakkeskadede.

 

Nakkeskader er ikke til at se og kan derfor være svære at forholde sig til både for den nakkeskadede selv, men måske især for omverdenen. Mange må kæmpe med fordomme om, at det først og fremmest er hysteriske kvinder med ondt i livet og en dårlig uddannelse, der bliver ramt. Det gør det ikke nemmere, at nakkeskader endnu ikke er en bredt anerkendt diagnose i det danske sundhedssystem. Forskningsresultater viser ellers, at nakkeskader er et reelt fænomen, og generne er så alvorlige, at en stor del af de nakkeskadede står uden for arbejdsmarkedet.

 

De samfundsøkonomiske omkostninger som følge af nakkeskader er i milliardklassen, vurderer sundhedsøkonomiske eksperter.

 

Du kan læse mere om nakkeskader på www.ptu.dk/piskesmaeld.

 

Foto: Pressefotograf Alex Tran

At leve med en nakkeskade

44-årige Henrik Sahlertz er en af de mange tusinde danskere, der er blevet ramt af en nakkeskade. Han var selv en af de bilister, der altid glemte at indstille sin hovedstøtte. En dag i 2002 ændrede Henriks liv sig markant, da han blev udsat for en voldsom trafikulykke.

 

- Jeg troede, at jeg hurtigt ville komme tilbage til en normal dagligdag. Jeg skulle bare lige have en sommerferie, hvor jeg kunne komme til hægterne, fortæller Henrik Sahlertz.

 

Men så let gik det ikke. Henrik kæmpede med træthed og fortsatte voldsomme smerter, og efter et år måtte han opgive sit arbejde.

 

Du kan læse hele Henriks historie her.

Omfanget af nakkeskader

Hvert år henvender 7000 personer sig på landets skadestuer med nakkeskader. Eksperter vurderer dog, at op imod 15.000 personer rammes hvert år, da mange ikke tager kontakt til sundhedsvæsenet straks efter ulykken. Mere end 20.000 danskere lever med alvorlige nakkeskader.

V I  S T Å R  B A G  K A M P A G N E N
PTU - Livet efter ulykken GF Forsikring